maanantai 25. kesäkuuta 2012

Q&A

Mulle tuli juhannuksen aikana pari hyvää kysymystä tonne kommenttibokseihin, joten päätinpä nostaa ne tänne kaikkien luettaviksi. Jos jollakulla syntyy lisää kysymyksiä esim. MUNeista tai opinnoista, klik klik vaan kommenttiboksiin, niin meikä vastaa :)

Laura teki kans tosi hyvät Q&A-paketit opinnoista, nekin kannattaa vilkaista! Klik ja klik,

Hei noissa MUNneissa kun oot ollut niin miten se systeemi toimii? Onko jokaisen maan edustajan pakko puhua? Pitääkö tehä jotain kirjoitustehtäviä tms? Mitä oot itse tykännyt niistä? Onko jokaisella maalla vain yksi edustajahenkilö vai miten?


Googlaamalla löytyy nopeasti tietoa, ja oikeastaan tavat vaihtelevat vahvastikin eri konferenssien välillä. Tässä kuitenkin oma attemptini selittää:

Model United Nations -konferensseissa eli Malli-YK-kokouksissa esitetään joko Yleiskokousta, turvallisuusneuvostoa tai spesifimpää komiteaa. Jokaiselle jaetaan maa, jonka delegaatioon kuuluu. Konferenssien tyylit vaihtelevat - isommissa (esim. LiMUN) ei kaikkien tarvitse puhua pakosta, mutta aika vähän konferenssista saa irti, jos ei puhu. Pienemmissä konfereinsseissa pitää jokaisen yleensä pitää ainakin avauspuhe.

Ennen konferenssia pitää kirjoittaa position paper eli n. sivun pituinen selvitys siitä, mitkä oman maan tärkeimmät ulkopoliittiset linjaukset ovat ja mikä on kanta päivän puheenaiheeseen. NordicMUNissa meiltä vaadittiin yksi position paper ja LiMUNissa kaksi - riippuu siis vahvasti aiheiden laajuudesta. Position paper toimii myös hyvin pohjana avauspuheelle. PP:t pitää palautaa yleensä n. 2vkoa ennen konferenssia.

Edustus vaihtelee jälleen vahvasti. Yhdessä komiteassa on yleensä yksi edustaja, mutta heidät saatetaan koota yleiskokoukseen yhteen. Toisaalta taas NordicMUNissa oli osalla maista tuplaedustus. Homma siis vaihtelee.

Itse olen tykännyt kovasti. LiMUN oli hyvä aloitus, koska se oli iso ja ujo ensikertalainen pääsi hukkumaan massaan. NordicMUN taas oli hyvä, koska se oli pieni (ja kukaan ei puhunut englantia äidinkielenään) joten oli helpompi uskaltaa puhua. Noissa oppii ihan hirveästi sekä oman researchin kautta mutta myös muiden puheista. Suosittelen siis kovasti! Meno voi olla aika intensiivistä, mutta kyllä siihen pääsee mukaan. :)

Tuolla on listattu USA:n ulkopuoliset MUNit http://www.ircls.org/un/ Suomessa on esim. FinMUN. 
Vielä kysäsisin et kuinka monipäiväisiä noi MUNit on ollut kestoltaan? ja onko päivät ollut minkälaisia, pitkiä vai onko muutakin ohjelmaa? Tarviiko siellä olla pitkä iltapuku joihinkin tilaisuuksiin vai millainen pukeutuminen ylipäänsä?


Nää missä mä olen ollut / tulen seuraavaksi olemaan, ovat kolmipäiväisiä, mikä on isompien konferenssien keskimääräinen kesto varmaan. Yksittäisiä on varmaan päivän pituisia, mutta ne ovat yleensä esim. yliopiston sisäisiä.

Päivät on aika pitkiä, n. klo 9-17/18. Ensimmäinen ja viimeinen päivä ovat keskustelujen osalta lyhyempiä, sillä niissä on Opening / Closing Ceremonyt. Päälle vielä Socialit, jotka on yleensä vapaaehtoisia.

Iltapukua ei yleensä tarvitse, mutta esim. cocktailmekon, riippuu täysin socialien tyylistä. Pukukoodi on kerrottu kyllä etukäteen. Itse konferenssissa on tiukka western business attire eli sitä on noudatettava jo kunnioituksesta muita kohtaan.


Alotan syksyllä abivuoden ja tässä viimeisen vajaan vuoden aikana oon alkanut pyöritellä mielessäni valtio-opin opintoja. Ongelmana on vain se, etten tiedä mitä ihmettä sillä tutkinnolla voi tehdä! Ensimmäisenä mieleen tulee ministeriöt ja NGOt, mutta onko muita "alaan liittyviä" työpaikkoja? Yliopistojen sivuilla kerrotaan aina opiskelijoiden työllistyvän valtavan hyvin monille eri aloille, mutta se ei oikein vakuuta... Monille aloille = sinne mihin sattuvat pääsemään, mäkkärin kassalta alkaen? Opinnot siis kuulostavat hullun mielenkiintoisilta (olen lukenut sun ja monen muun opiskelijan blogeja silmät kiiluen :D) mutta työllistyminen hiukan pelottaa... Toinen mahdollisuus vois olla economics, mutta siitä päädyn kuitenkin pankkiin valkokaulustyöläiseksi :D


Tosiaaaan, mäkään kun en vielä ole työllistynyt (tai edes yrittänyt..) niin en täysin tyhjentävää vastausta osaa antaa, mutta koitan. Itsekin mainitsit ministeriöt ja NGOt, joita on ihan älyttömästi. Sen päälle tietenkin kaikki kansainväliset instituutiot ja julkinen puoli yleensäkin, ehkä jopa kirkko? Politiikka varsinkin on ihan älyttömän yleispätevä, joten sillä tutkinnolla voi oikeasti tehdä mitä vaan.

Asiantuntijoita tarvitaan aina eli ura voi lähteä etenemään myös opettajana, tutkijaprofessorina, toimittajana tai jonkun yrityksen neuvonantajana, etenkin varmaan viennissä.

Toisaalta taas epäilen, että terveydenhoitoalaa lukuunottamatta KAIKILLA aloilla on työllistyminen epävarmaa. Sen takia keskittyisin valitsemaan sellasen alan, jolla oikeasti ja todellakin viihdyn. Sitä kautta saat paremmat arvosanatkin, kun nautit omista opinnoista!

Economics on kyllä todella hyvä ala myös, ja monet yliopistot tarjoavat IR+economics. Itse oikeastaan toivoisin, että olisin edes vähän kiinnostuneempi economicsista, koska niille asiantuntijoille on aina käyttöä! Poliittisen filosofian lähtökohta on se, että politiikka on konfliktien ja erimielisyyksien selvittämistä. Tulevaisuudessa (ja nytkin) kaikki ongelmat kulminoituu enemmän ja enemmän talouteen, joten jos ymmärrät taloutta ja politiikkaa, olet varmaan aika hyvin työllistetty.

Kannattaa myös muistaa businessin ja economicsin ero - tai liiketalouden ja kauppatieteiden. Business/liiketalous-porukka on sitä valkokaulusmassaa kärjistetysti sanottuna ja economists niitä kovia herroja. :P Economicsissa kuuluu mun käsittääkseni aika vahvasti politiikkakin.

Toivottavasti tästä oli nyt hyötyä :D Kysy toki lisää, jos jotain jäi! Itse ajattelin silleen, että voinko ooikeesti olla onnellinen, jos opiskelen alaa, mikä ei kiinnosta. Tulevaisuus on tärkeä joo, mut koska kaikilla aloilla on epävarmaa työllistyminen, on se musta toisarvoinen asia. Mietitään sitä sitten tulevaisuudessa :) (tää pätee siis tällasillä perinteisillä aloilla - en ehkä suosittelis samaa, jos joku miettis vaikka economicsin ja harry potter studiesin välillä, jotka englannissa myöskin opetetaan)
Oon aikasemmin miettinyt economics+IR-joint degreetä mut ajattelin sen olevan huuhaata. Taloustieteessä mua kiinnostaa nimenomaan se poliittinen puoli ja kehitysjutut, ei niinkään business economics jne., eli oikeastaan toi yhdistelmätutkinto vois olla aika passeli.
ps. Harry Potter studies?!! :O


Ehei, ei kaikki joint honoursit ole automaattisesti huuhaata. Miettisin kaksi kertaa jonkun Maths+German-kombinaation järkevyyttä, mut economics ja IR täydentänevät todella hyvin toisiaan. Tiedän pari tyyppiä, jotka tekivät meillä ko. yhdistelmää, ja molemmat ovat nyt SOASissa opiskelemassa Development Economicsia. Tietenkin siihen BA economics puoleen kuulunee business economics myös, mutta niistä lienee vain hyötyä sitten.

Tsemppiä vikaan vuoteen! Voithan alkaa jo naputella personal statementia ja laittaa sen menemään heti, kun UCAS aukeaa. Todennäköisesti voit saada offerinkin tosi aikaisin, jolloin sulla on konkreettinen porkkana yo-kokeisiin ;)

Haha, jep.. Degreen voi suorittaa myös Beatlesistä tai surffauksesta. ;)

6 kommenttia:

  1. Moikka! Ilmeisesti sinäkin oot aloittanut opinnot joskus 20-vuoden hujakoilla? Olen itse 21 ja aloitan nyt syksyllä uudestaan opinnot Leedsissä. Stressaan ihan mielettömästi (ehkä liikaakin!) miten tulen sopeutumaan 18-vuotiaiden, juuri vanhempien holhouksesta päässeiden teinien keskelle eikä perinteinen brittiyliopistoelämä yhtään kiinnosta. Kiitos, jos jaksat vastailla!

    VastaaPoista
  2. No siis.. Not going to lie, kyllä 21-vuotiaana oli aikamoinen välimatka joihinkin ekan vuoden opiskelijoihin ja se välimatka.. oh boy se on ise. KUITENKIN, mun kavereista suurin osa on nyt mua 1-2 vuotta nuorempia ja vähintään yhtä fiksuja kuin minä itse - todennäköisesti fiksumpiakin ;) eli siis kyllä, joudut teinien keskelle, mutta sitä ei kannata pelätä, koska hyvin hyvin hyvin todennäköisesti löydät myös varttuneempaa seuraa! :)

    VastaaPoista
  3. Hei! Oon nyt parissa päivässä lukenut sun koko blogin läpi ja ajattelin kiittää ja kehaista! Antoi kovasti taistelumieltä tänne päin, kun itse olen nyt kovasti pohtinut, että jos Skotlantiin hakisin opiskelemaan elokuva-alaa! Teoriaa/kritiikkiä/symboliikkaahan siellä lähinnä opetetaan suurimmassa osassa puljuja, mutta eipä tuo haittaa kun kokemusta ja Taideteolliseen valmistavaa siinä kummiskin eniten haen :3 Mutta niin siis, kokemuksesi rohkaisivat kovasti viemään pohdintaa seuraavalle asteelle, kiitos siitä!

    VastaaPoista
  4. Oi, kiitos kommentistasi :) Kiva, että mun jutuista on hyötyä muillekin :)

    VastaaPoista
  5. Missä councilseissa oot MUNeissa ollut? Eli General Assembly, Security Council vai missä ja miksi? Mikä niistä susta on paras? Mitä maata olet edustanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin UNESCOssa Norjan edustajana LiMUNissa ja Security Councilissa Pakistanina NordicMUNissa. LiMUNissa vaihtoehtoina olis ollu ainakin UNEP, WHO, ECOSOC ja pari muuta, en edes muista, mutta UNESCO oli lähinnä mun mielenkiinnonkohteita ja pääsin vetämään rusinat pullista, kun olin järjestämässä meidän porukkaa :)

      SC taas annettiin mulle vissiin koska olin yliopistossa, GA tais olla lukiolaisille.

      SC oli paras keskuteluiden ja koon takia, UNESCO taas aiheelta. Jos jompi kumpi pitäisi päättää niin SC, ihan vaan koska se oli pienempi. En kuitenkaan usko, että SC oli paras juuri siksi, että se oli SC vaan järjestelyt olivat vain paremmat NordicMUNissa :)

      Poista